AMKosaaja-hankkeen tavoitteena on ollut, että hankkeen kurssien kautta suoritetaan yhteensä 8400 opintopistettä. Maaliskuussa 2024 hankkeen pistemäärä on jo 10 486. Työskentely hankkeen parissa ei kuitenkaan pääty tavoitteen saavuttamiseen, vaan opintoja on mahdollista suorittaa myös keväällä 2024.
Tavoitteen ennakkoon saavuttaminen on hieno onnistuminen hankkeelta, koska se tarkoittaa sitä, että hanke on jo varhaisessa vaiheessa onnistunut auttamaan monia ihmisiä jatkokouluttautumaan. Syitä hankkeen onnistumiseen on monia.
Hankkeesta on pyritty viestimään monipuolisesti, jotta jatkokouluttautumisesta kiinnostuneet löytäisivät kurssien pariin. Kursseja on järjestetty hyvin moniin aihealueisiin liittyen, joten on ollut tärkeää, että hanke tavoittaa hyvin monenlaiset kohderyhmät.
Hankkeessa on panostettu myös henkilökohtaiseen neuvontaan, jotta opiskelusta kiinnostuneet löytäisivät itselleen sopivat kurssit. Uravalmennuksen avulla opiskelijat ovat saaneet henkilökohtaista tukea mahdollisissa uravaihtoehdoissa sekä tietoa opinnoista.
Hankkeen kohderyhmiä on päivitetty ja uusia opintokokonaisuuksia on tuotu varsinkin osaamisalueille, joissa on tarvetta kehittää ammatillista osaamista sekä tukea työllistymisessä. Mm. Sote-alalle suunnatut opinnot ovat olleen kevään uusissa kurssivalikoimissa suosittuja ja ovat saaneet hyvän vastaanoton alasta kiinnostuneille sekä osaamista päivittäville.
Opintojen suorittamiseen on haluttu olevan mahdollisimman matala kynnys. Tämän takia opintojen suorittaminen on ollut opiskelijoille maksutonta. Tämän ansiosta opintojen suorittamiseen ei ole liittynyt taloudellisia esteitä, mikä on varmasti osaltaan edistänyt hankkeen onnistumista.
Opiskelujen aloittamisesta on tehty mahdollisimman helppoa. Osa hankkeessa mukana olevista ammattikorkeakouluista on myös järjestänyt uusille opiskelijoille etänä infotilaisuuksia, joissa opiskelijoita on neuvottu muun muassa järjestelmien käytöstä. Näin ollen opiskelijoiden on ollut helppo hypätä opintojen pariin.
Tavoitteen saavuttamisesta huolimatta, AMKosaaja-hankkeessa etsitään edelleen keinoja, joiden avulla toimintaa voidaan kehittää entisestään. Tavoitteena on, että opintopisteitä saataisiin kerättyä mahdollisimman monta, jotta hanke auttaisi mahdollisimman montaa ihmistä.
Hankkeen tuloksia pyritään jatkossa hyödyntämään jatkuvan oppimisen mallissa, jossa osaaminen voi myös koostua pienistä osaamiskokonaisuuksista. Hanke on jo toteuttanut uuden oppimisen mallin, jossa työssäkäyvät ja osaamisen kehittämisestä kiinnostuneet, saavat uutta suuntaa ja mahdollisuutta kehittää osaamistaan. Myös uuden uran löytymiseen hanke on avannut mielenkiintoisia mahdollisuuksia.
Timo Luoma, projektipäällikkö